donderdag 5 november 2015

Inspectie volhardt in werkverbod voor cardiologen

                                     
                  Het Spijkenisser ziekenhuis toen het nog het Ruwaard van Putten heette.

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten-ziekenhuis in Spijkenisse mogen nooit meer hun beroep uitoefenen. Dat wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die donderdag een vurig pleidooi hield voor het Centraal Tuchtcollege in Den Haag.

De drie cardiologen zouden slecht werk hebben geleverd, waardoor de veiligheid van patiënten in het geding zou zijn geweest. Om die reden werden zij door de inspectie in november 2012 geschorst. Dat leidde tot het tijdelijk sluiten van de afdeling cardiologie.

De maatregelen leidden uiteindelijk tot het einde van het ziekenhuis. De afdeling was een belangrijke bron van inkomsten. In juni 2013 ging het Ruwaard failliet.

De inspectie vindt dat de cardiologen voor hun fouten moeten worden gestraft. Het regionaal tuchtcollege ging niet verder dan een berisping voor het trio. De IGZ ging daarom in beroep.

Chaos 

Voor het hoogste tuchtcollege stelde de inspectie de specialisten verantwoordelijk voor een chaos op de afdeling. Daardoor waren niet alleen dossiers niet op orde. Ook was  de veiligheid van patiënten in gevaar.
De slecht functionerende afdeling was volgens de inspectie niet alleen een gevolg van collectief falen door de cardiologen als eindverantwoordelijken. Ook zouden zij in individuele gevallen betrokken zijn bij het lot van patiënten.

Dossiers 

De inspectie legde daarvoor een selectie van twaalf dossiers voor. Meerdere patiënten uit deze zaken zijn overleden. Tijdens de zitting hadden de advocaten en de cardiologen veelal pasklare antwoorden op de stellingen van de inspectie. Ook konden ze vragen van het tuchtcollege inhoudelijk beantwoorden.
De advocaten betoogden wel dat de cardiologen fouten erkenden. Ze voegden er aan toe dat de specialisten al werden geschorst voordat ze hun aan de inspectie voorgelegde verbeteringsplan hadden kunnen uitvoeren.

Raad van State

Ook citeerden de advocaten uit de uitspraak van de Raad van State. Deze concludeerde eind juli dat de cardiologen terecht waren geschorst. Maar door het niet tijdig opheffen van de schorsing zouden de specialisten al voldoende zijn gestraft. Ze hebben geen werk meer en zijn financieel in de problemen gekomen.


Begin januari doet het Centraal Tuchtcollege uitspraak. Daarna volgt vermoedelijk weer de rechtsgang. De cardiologen hebben al eerder aangegeven financieel te willen worden gecompenseerd voor de door rechtsorganen vastgestelde te lange schorsing.