vrijdag 25 november 2016

Bestolen door de RET


'Help, politie! Ik word bestolen'
'Door wie wordt u bestolen, meneer'
'Door de RET'
'Door de RET? Gebeurt dat op dit moment?'
'Nee, per 1 januari 2017!'
'O meneer, belt u tegen die tijd maar weer terug'

Tja, kon ik nu al maar aangifte doen van diefstal met voorbedachte rade. Dan zou ik het doen. Maar ik ben bang dat ze me op het politiebureau meewarig zullen aankijken. Ze zullen me eerder door een arts laten onderzoeken, dan dat de feiten zullen worden genoteerd.

Maar per 1 januari 2017 worden talrijke reizigers en ik bestolen door de RET. Op die dag kunnen wij geen 2- of 3-dagen-kaart nog kopen. Afgeschaft door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, op voorspraak van de RET.

Voorgeschiedenis

Aan dit verhaal gaat een voorgeschiedenis vooraf. Ik ben geen van man van geheimen. Ik speel juist graag open kaart. Alles op tafel.

Twee jaar geleden schreef ik op deze plaats over het gebrek aan vernieuwing van reisproducten in het openbaar vervoer, ook in de regio Rotterdam.

Na het vervangen van de strippenkaart door de OV-chipkaart zaten wij als reizigers nog steeds met de zone-indeling opgescheept. Een antiek systeem, niet van deze tijd.

Dat geldt zeker voor de vaste gebruikers van het openbaar vervoer, oftewel de abonnementhouders. Door dat zone-systeem worden we tot de dag van vandaag gedwongen om een vaste route te rijden. Als je, zoals ik, van Spijkenisse naar Coolhaven rijdt - móet je met de metro over Vijfsluizen. Dat heeft te maken met het sterrensysteem van de zones. Sterrensysteem? Huh!

Het kan allemaal veel simpeler. Wie veel reist, krijgt naar aanleiding van het aantal gemaakte kilometers steeds meer korting. Weg abonnementen, weg administratie.

Na mijn blog van 2 jaar geleden probeerde ik allereerst politici in beweging te krijgen. Dat op zich is al een kunst... Alleen de PvdA in Lansingerland nam de uitdaging aan. De partij stelde vragen aan het lokale college, dat in de beantwoording achterover leunde en de rol van de RET als koploper op het gebied van vernieuwing prees.

Naar de RET

Dat schoot niet op. Dus ik trok de stoute schoenen aan en ging om tafel met de RET. In een geanimeerd gesprek vertelde de directeur marketing over de plannen en ontwikkelingen. Achter de schermen werd hard gewerkt aan vernieuwingen. De RET wil, zoals Lansingerland al stelt, koploper blijven.

Uiteraard zag het vervoersbedrijf uit de verkoopcijfers dat aan het einde van het metronetwerk meer slimmeriken zoals ik woonden. Die kochten ook een 2- of 3-dagen-kaart. Veel goedkoper waren wij overigens niet uit. Ja, de mensen die vanuit Spijkenisse met Randstadrail naar Den Haag reisden of van Spijkenisse naar de eindpunten in Nesselande of De Terp. Maar vaak was het vooral kruimelwerk.

Na het gesprek vertrok ik in de hoop dat de RET met de Rotterdamse aanpak van 'geen woorden maar daden' stappen zou zetten. Het vervoersbedrijf deed echter nagenoeg niets. Ja, het reizen voor groepen werd vergemakkelijkt. Maar nieuwe reisproducten, ho maar.

Nieuwe tarieven

De politici in de regio Rotterdam - Den Haag zaten ook stil. Alsof ze allemaal een prima reiskostenvergoeding hebben of in een dikke dienstauto rijden. Er veranderde niets.

Ik vreesde dan ook met angst en beven het moment dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag de nieuwe tarieven voor 2017 zou openbaren. Zouden de tarieven voor de 2- en 3-dagen-kaarten fors stijgen? Haha, nee dus. Ze werden gewoon op 16 november gewoon afgeschaft...

Klucht

Hoe dat ging is op zich een klucht. Op dinsdag 16 november moesten de leden van de bestuurscommissie van de Vervoersautoriteit naar aanleiding van de stukken beslissingen nemen. Bij behoorlijk bestuur moet je zeker een week de tijd hebben om de stukken te doorgronden. De papieren werden echter deze keer op maandag 15 november verstrekt c.q. openbaar gemaakt.

Een beetje bestuurder had met de vuist op tafel geslagen en gezegd dat dit niet kon. Hoe kun je je dan nog verdiepen in het hoe en het waarom van voorstellen? Zeker als je weet dat het wethouders zijn die al hun handenvol hebben aan hun gemeente.

Maar de vertegenwoordigers van de 23 gemeenten waren al lang blij dat de andere tarieven van het OV niet stegen. Dan was het afschaffen van de 2- en 3-dagen-kaarten toch maar een klein verlies.

Op 16 november was er een enkeling die knokte. Die afdwong dat er komend voorjaar eens nagedacht gaat worden over hoe klantvriendelijk het huidige systeem is. Wellicht komen er dan eindelijk eens enquêtes om de wensen van de reiziger te peilen.

Want het verschil in deze regio is groot. De automobilist die de spits mijdt wordt financieel geprezen. Welk voordeel heeft de brave, milieubewuste OV-reiziger? Het is alsof je ergens al 50 jaar klant bent. Nieuwe klanten krijgen een tablet. En jij?

Kannibalisme

Weet u trouwens waarom de 2- en 3-dagen-kaarten zijn afgeschaft? De RET noemde het in de argumentatie kannibalisme. Je moet maar durven. Alsof de slimme reiziger de hand van de RET opeet.

Uiteraard is dat niet de reden. Die is heel simpel. De directie van de RET heeft de nieuwe concessies via inbesteding verworven met als belangrijke motivatie dat het bedrijf met veel minder subsidie van de metropoolregio uit kan. En als je scherp gaat zeilen, zoals de RET-directie, dan zet je ook die slimmeriken van die 2- of 3-dagen-kaarten graag buitenspel.

Aan ons als reizigers de taak om een nieuwe creatieve manier te bedenken. Een beetje kannibaal lust de RET vanaf nu rauw. Wie de regels van het open-kaart-spelen op deze manier overtreedt, mag wat mij betreft met huid en haar worden opgepeuzeld.

zaterdag 2 juli 2016

Meer dan nachtje slapen over nachtmetro


De nachtmetro. Sinds de RET heeft besloten om dat deel van het openbaar vervoer rond evenementen in te zetten, gonst het in de Rotterdamse regio. Maar dat ding laten rijden, gaat niet zomaar. Er komt veel kijken voor een permanente inzet.

De Rotterdamse metro ligt stil rond - grof geschat - 01:00 uur en 05:30 uur. Dan is het stil op en rond het metrospoor. Althans, als er geen onderhoud wordt gepleegd, is er even serene rust tussen Rotterdam Centraal en De Akkers (Spijkenisse). En ook tussen De Terp (Capelle) en De Akkers, tussen Nesselande en Schiedam en tussen Ommoord en Schiedam zoeft er even niets over het spoor.

Stilte, zo'n 4 uur en 30 minuten. Is dat nog van deze tijd, in deze 24-uurs economie? Waarom rijdt er eigenlijk niet permanent een metro tussen Rotterdam en Den Haag, vroegen een paar raadsleden in Lansingerland zich af.

Vanaf dat moment is het hek van de dam. Ook in mijn gemeente, Nissewaard, klinken inmiddels de eerste signalen voor een fulltime metrobezetting.

Maar is het simpelweg een kwestie van de metro laten rijden? Of komt er nog veel meer kijken voor dat een feit is?

Nut en noodzaak
Allereerst zouden nut en noodzaak moeten worden onderzocht. Want hoeveel mensen zouden er daadwerkelijk 's nachts met de metro móeten reizen? Ja, móeten. Daar draait het immers om. Mensen die er (voor hun werk) van afhankelijk zijn.

Niet voor hen die elk weekeinde tot diep in de ochtend in Rotterdam stappen. Die hebben nu de BOB-bus. Die zou je kunnen schrappen... Maar wie de metro voor hen laat rijden, zal het aantal mensen dat naar de stad gaat en ongestraft zich vol laat lopen alleen doen groeien. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Kosten
Het grootste probleem in de uitbreiding van de metroservice zit echter in de kosten.
a) metro's die meer rijden, zijn eerder afgeschreven;
b) meer metro's betekent een zwaardere belasting voor het spoor en de viaducten. Dus meer onderhoudskosten;
c) metro's in de nacht kosten meer beveiligingspersoneel in de metro's (toch wethouder Eerdmans?). Denk aan zwervers en bedelaars;
d) metro's in de nacht kosten meer beveiligingspersoneel op de stations. Open stations zijn ideale hangplekken;
e) meer metro's in de nacht betekenen meer inzet nodig van schoonmaakpersoneel op de metrovoertuigen en op stations;
f) 24uurs-bezetting van het spoor; wanneer doe je werkzaamheden?; Wie betaalt vervangend vervoer indien de metro niet rijdt?
g) meer metro's in de nacht betekenen meer auto's van en naar de P+R; in de bebouwde kom betekent dat een toename van de geluidsbelasting voor de omgeving;
h) meer metro's in de nacht betekenen een meer dan verdubbeling van de huidige geluidsbelasting. Daarvoor gelden volgens de wet zwaardere normen. Het is de vraag of dan nog aan de wettelijke geluidsnormen kan worden voldaan.

Zo maar acht punten die moeten worden doorberekend om niet alleen nut en noodzaak (gebruik vs kosten), maar ook om het voor omwonenden van de metro beheersbaar te houden.

Telraam
Eén ding is zeker: directeur Pedro Peters van de RET heeft al lang zijn telraam gepakt om de kosten door te rekenen. En dat bedrag, kan ik u verzekeren, zal niet gering zijn. Wie gaat dat betalen: de burger of de reiziger?

Wat Pedro Peters nog niet heeft geregeld, is een vaste communicatielijn met omwonenden. Ik heb hem al een paar keer voorgesteld om een club met de naam 'Buren van de RET' op te richten. Een klankbordgroep, om lopende zaken te bespreken voor een beter wederzijds begrip. Na vijf jaar is er nog altijd geen signaal van de Laan op Zuid gekomen.

Lak aan regels
Is het dan zo erg? Ja! De RET en de aannemers hebben geregeld lak aan regels. Bijna drie jaar geleden heb ik zelf de nachtelijke slijptol stil moeten laten leggen. De aannemer was zonder vergunning begonnen.

En ook recent is een aannemer weer 's nachts aan het spoor gaan boren zonder de gemeente Nissewaard te informeren. Ook dat muisje krijgt een staartje.

Wethouder
Gelukkig hebben we in Nissewaard een wethouder die wel de belangen voor ons behartigt, anders had ik als omwonende van de metrolijn veel vaker wakker gelegen. Soms luistert de RET pas als er iemand met de vuist op tafel slaat.

Het is overigens niet louter kommer en kwel. Ik ben blij met de metro. Ik zwaai op weg naar mijn werk elke dag vanuit de C-lijn naar de files. En zolang het onderhoud optimaal is, kan ik genieten in mijn tuin.

Ondertussen hoop ik dat de raadsleden in de Rotterdamse regio een nachtje langer slapen over hun metroplannen. Het is niet zomaar gepiept.

En die club, 'Buren van de RET', is dichter bij dan ooit. Ik denk dat ik 'm zelf maar opricht.

Contact: sjobo1961@gmail.com

Meer informatie over problemen rond nieuwbouw basisschool Het Open Venster





De gemeente Rotterdam en bouwbedrijf Van Deelen hakketakken al een tijdje over de nieuwbouw van basisschool het Open Venster in Rotterdam-Zuid. Voor een goede beoordeling van de kwestie, is het belangrijk om over alle informatie te beschikken.

De wethouders De Jonge (Onderwijs) en Schneider (Bouwen) stuurden de gemeenteraad op 31 mei een brief over de stand van zaken.

De aannemer vond dat de brief de waarheid niet juist schetste. Hij stuurde een antwoord naar beide wethouders. Die reageerden niet.

De afgelopen week mocht de directeur van Van Deelen inspreken bij de commissie bouwen van de gemeenteraad. Eigenlijk mocht hij dat niet - vond de gemeente - , maar door leden van de raadscommissie werd het toch toegestaan.

Daarna stuurde Van Deelen ook de informatiebrief - die eerder naar de wethouders was gegaan - aan de gemeenteraad. Maar omdat de brief vooralsnog niet openbaar is gemaakt, volgt bijgaand de originele brief + de aanvullingen op de brief.