donderdag 16 mei 2013

Pennestreek


Op het bureau van de Rotterdamse wethouder Moti ligt het een dossier van een ambtenaar. Voorin zit een brief, waarin staat dat de man wordt voorgedragen voor strafontslag. Ontslag, zonder recht op uitkering.
De man wordt er van verdacht de regels van de gemeente Rotterdam ernstig te hebben overtreden. Hij zou gesprekken met collega’s hebben opgenomen en deze opnamen hebben later horen aan de media. Als dat waar is, met de nadruk op als, is dat een ernstige overtreding van de interne gedragscode. Daar staat, zwart-op-wit, maar één straf voor.

Het lijkt één pennestreek. Of… toch even nadenken?
Immers, waarom werden de gesprekken opgenomen? Wat was het doel? Wilde de man die dit deed zichzelf een dienst bewijzen?
Nee, hij constateerde bij de uitvoering van zijn werk zaken die niet klopten. En op het moment dat hij de kwestie aankaartte, kreeg hij vaak geen gehoor. En inderdaad, als je vindt dat zaken niet kloppen, dan heb je een klokkenluidersregeling binnen de gemeente Rotterdam. Die regeling eindigde met de conclusie van de ombudsvrouw dat de zaken niet klopten, maar de integriteit niet was geschonden.


En de kinderen dan, dacht de ambtenaar? Zij waren afhankelijk van zijn ingrijpen. Want de situatie op de internaten was dus niet in orde. Nee, misschien niet levensbedreigend, maar de regels werden met voeten getreden. En ondanks lang aandringen, was aan de handhaving van de regels niets gebeurd.

Met zijn actie ging de klokkenluider te ver. Maar hij zette wel een beweging in gang. Schudde een ambtelijk apparaat wakker. De situatie bij de internaten wordt doorgepakt. Ook zijn andere handhavers van regels extra alert. Zo werd recent nog een bijscholingsbureau op de vingers getikt omdat onvoldoende aan de veiligheid van de aanwezige kinderen werd gedacht.
Ook zette de klokkenluider het college voor het blok. Wethouder Karakus kwam in de beklaagdenbank terecht, maar kon zich voldoende verweren ten opzichte van de raad. Hij mocht blijven. Dat hoeft niet te betekenen dat de man die hem aan het wankelen bracht de zwaarste straf verdient. Strafontslag, zonder recht op uitkering. Want moeten de kinderen van de klokkenluider lijden omdat hun vader aan andere kinderen dacht?

Het is dus meer dan een pennestreek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten